מאת: סיימון תמיר
אם בעבר תכנון משרדים היה פרקטי בלבד: שולחנות עבודה, מיכשור נדרש כמו טלפונים ומחשבים, תאורה מספיקה אך בסיסית, כשהצד העיצובי כמעט ולא נלקח בחשבון, היום הדבר כבר לא כך. שעות העבודה הרבות הפכו את המשרד לבית שני. עובדים ומנהלים רבים מעבירים זמן רב יותר בעבודה מאשר בבית. בנוסף, נמצא גם עד כמה עיצוב נוח, פרקטי אך גם נעים ומזמין חשוב ליצירת מוטיבציה בקרב העובדים. עם העלייה בציפיות מעיצובו של משרד, במשרדים המודרניים יש גם התמודדות עם אתגרים כמו שטח מצומצם. מהם האתגרים העיקריים ואיך מתמודדים איתם?
- שטח מצומצם: במיוחד בערים הגדולות בהן מקום אינו נמצא בשפע והשכירויות גבוהות נדרשת יצירתיות רבה בתכנון ועיצוב משרד נוח ונעים למרות שטחו הקטן. דרך אחת להתמודדות היא ניצול מקסימלי של שטח המשרד. ניתן לעשות זאת באמצעות ניצול כל נפח החלל ולא רק שטחו. התקנת מדפים פתוחים עליהם יהיו מאוחסנים קלסרים או ציוד משרדי או כוורות יהפכו את החלל לפתוח יותר ויפנו מקום על הרצפה. דרך נוספת היא שימוש במכשירים המשלבים מספר פונקציות כמו מדפסת משולבת המהווה מדפסת, מכונת צילום, סורק ופקס ביחד.
- צורך בטכנולוגיה חדשנית: במיוחד אם מדובר על חברות העוסקות בתחומי הטכנולוגיה אך גם במשרדים אחרים כמו משרדי עורכי דין או רואי חשבון נדרשת טכנולוגיה חדשנית על מנת לייעל את העבודה. גם כאן יש להקצות במשרד שטח לעמדת הדפסה עם מדפסת משולבת , כמו למשל מדפסות לייזר היעילות מאוד בהדפסת כמות גדולה של דפים. מעבר לכך חשוב להתקין את כל התוכנות שיסייעו לעובדים לעבוד ביעילות ובנוחות, תשתית אינטרנט מתאימה ועוד.
- תאורה מספקת אך נעימה: המשרדים של פעם היו מאופיינים באור לבן ששידר ניכור וקור והיו מבוססים מאוד על תאורה מלאכותית כמעט ללא שילוב תאורה טבעית. נמצא שתאורה חשובה לא רק בכדי לספק אור אלא שיש לה השפעה על האווירה הכוללת במשרד. חשוב לשלב בין מקור אור טבעי לתאורה מלאכותית. כדאי שבכל חדר או משרד יהיה חלון בגודל בינוני שדרכו יכנס אור טבעי שיתפזר במידה שווה בחדר. אליו יש להוסיף תאורה מלאכותית. אור צהוב ייצור תחושת חמימות. כדאי לשלב בין מנורות תקרה, קיר וגם ספוטים להבלטת אזור מסוים.
- עיצוב מזמין לעובדים וללקוחות: עיצוב מזמין ונעים חשוב גם לעובדים וגם ללקוחות או אורחים של המשרד. מומלץ מאוד לעצב משרד ולתכנן אותו תוך הסתמכות גם על תורת הפנג שוואי הנלמדת אצלנו במכון אבני. יצירת חלל פתוח ככל האפשר, צבעים נעימים, שימוש גם בחומרים טבעיים המשדרים חמימות כמו עץ לצד חומרים המשדרים אלגנטיות ועדינות כמו זכוכית ייצרו משרד שנעים להיכנס אליו, בין אם לעבודה ובין אם לקביעת שיתופי פעולה או קבלת שירות כלקוחות. בנוסף, כיוון שמדובר על שעות עבודה רבות חשוב להשקיע גם בבחירת ריהוט ארגונומי שיאפשר עבודה נוחה ושמירה על בריאות העובדים.
- צורך במקום לניקוי ראש לעובדים: היום ידוע שלא רק שחשוב לתת לעובדים אזור נעים לעבודה, חשוב ליצור אזור נעים להפסקה. לניקוי ראש ולהתרעננות ישנה השפעה רבה על המוטיבציה והתפוקה. כדאי ליצור לובי קטן בו העובדים יוכלו לשבת מדי פעם. אזור זה צריך להיות צבעוני ולשדר חמימות וביתיות. אפשר לחבר את האזור עם מטבחון שגם בו כדאי להשקיע בעיצוב ולהפוך אותו למטבח ביתי במידות קטנות.
לסיכום, בעידן המודרני מקום עבודה הופך להיות בית שני ממש. בעיצוב המשרד יש ליצור מקום נעים המשלב טכנולוגיה חדשנית ומיכשור ומודרני תוך התמודדות עם שטח מצומצם. אמצעים חדשניים המשלבים מספר פונקציות במכשיר או פריטים עיצוביים ופרקטיים כאחד מאפשרים להפוך את המשרד למקום נעים התומך בעבודה יעילה ותפוקה גבוהה.
להרחבה נוספת על תכנית לימוד DFD בהתמחות לעיצוב פנים מיתוגי ועיסקי